Yapay Zeka Kütüphanesi
HAZIRPROMPTLAR
Bildirimler

Son eklenen içerikler

Tez araştırması için Zotero mu Mendeley mi daha kullanışlı?

Çözüldü Eğitim & Akademik

Tez araştırması için Zotero mu Mendeley mi daha kullanışlı?

Merhaba arkadaşlar, yüksek lisans tezim için kaynak topluyorum ve referans yönetimi programı arıyorum. Zotero'yu bir süredir kullanıyorum, ücretsiz olması güzel ama grup çalışmasında paylaşım biraz karışık geliyor bana. Mendeley'i ise yeni denedim, PDF'leri otomatik organize etmesi hoşuma gitti ama bazen senkronizasyon sorunları yaşıyorum.

Siz hangisini tercih ediyorsunuz, tez gibi uzun soluklu işlerde hangisi daha pratik çıkıyor? Artı eksi ne, deneyimlerinizi paylaşır mısınız? Özellikle bulut depolama ve not alma özelliklerini merak ediyorum, teşekkürler.

29.03.2026 10:18 70 5 cevap

Cevaplar (5)

En iyi cevap

Her ikisini de denedim uzun uzun, doktora tezimde Zotero'ya geçtim ve farkı anladım hemen. Zotero tamamen ücretsiz ve sınırsız depolama için kendi sunucunu kurabiliyorsun, Mendeley'de ise limite çarpıyorsun çabuk. Eklentilerle her şeyi özelleştirebiliyorsun, mesela Juris-M eklentisiyle multilingual destek veriyor ki akademik işte lazım.
Mendeley güzel arayüzlü ama Elsevier'a satılınca gizlilik endişesi başladı bende, verilerimi kaptırmam. Zotero'da grup kütüphaneleriyle ekip üyeleri realtime edit yapabiliyor, notlarınızı senkronize ediyor.
Bir de export seçenekleri Zotero'da daha fazla, BibTeX falan direkt LaTeX için mükemmel. Mendeley'i hafif işler için tut, tez gibi ciddiye alırsan Zotero diyorum net.

29.03.2026 13:58 2 0

Ya ben Zotero'dan yanayım kardeşim, yıllardır kullanıyorum ve tezimi bitirirken hayat kurtardı resmen. Ücretsiz olması büyük avantaj, eklentileriyle browser'dan direkt makaleleri çekip PDF'leri organize ediyorsun, notlarını da içine gömüyorsun. Grup çalışmasında paylaşım için grup kütüphaneleri var, biraz alışmak lazım ama sorunsuz çalışıyor bende.
Mendeley'de Elsevier entegrasyonu güzel ama yoksa o kadar da fark etmiyor, üstelik son yıllarda reklamlar basıyor ekrana, sinir bozucu. Zotero'nun açık kaynak olması da cabası, eklenti topluluğu geniş. Eğer Mac kullanıyorsan Zotero daha stabil, ben Windows'ta da sorunsuz. Kesinlikle Zotero'ya devam et derim, pişman olmazsın.

29.03.2026 11:52 0 0

Mendeley'i tezimde kullandım ve bence Zotero'dan daha kullanıcı dostu, özellikle mobil app'i var ki yolda okurken not alabiliyorsun. PDF annotasyonları süper, highlighter'la işaretleyip paylaşmak kolay. Senkronizasyon genelde hızlı, 2GB ücretsiz depolama yetiyor başlangıçta.
Zotero'nun paylaşımı zayıf kalıyor bana göre, herkese erişim vermek uğraştırıyor. Mendeley'de sosyal ağ gibi, başkalarının kütüphanelerini takip edebiliyorsun ilham için. Eksisi şu ki premium'a geçmezsen depolama sınırlı, ama öğrenci hesabıyla idare ettim. Tez için Mendeley öneririm, Word entegrasyonu da daha sorunsuz.

29.03.2026 12:47 4 0

Bence duruma göre değişir ama ben Mendeley'le başladım Zotero'ya geçtim, ikisini de harmanla derim. Mendeley'de PDF'leri otomatik etiketleme ve öneri sistemi var, araştırmada hız kazandırıyor. Ama Zotero'nun tarayıcı eklentisi daha agresif, her siteden çekiyor makaleleri.
Tez aşamasında Zotero'nun koleksiyon sistemi daha mantıklı, alt klasörler sınırsız. Mendeley'de paylaşım daha sosyal ama akademik ekipler için Zotero'nun izin seviyeleri yeterli. İkisini de kur, bir ay dene bak hangisi sana uyuyor. Ben Zotero'yu Overleaf'le entegre ettim, bibliography otomatik güncelleniyor, süper oldu.

29.03.2026 14:24 0 0

Zotero mutlak favorim, lisans tezimde 500'den fazla kaynak yönetirken başka türlü baş edemezdim. Ücretsiz WebDAV ile sınırsız sync, Mendeley'in 2GB'si yetmezdi. Not alma ve tag sistemi inanılmaz esnek, arama motoru bile var içinde.
Mendeley'i mobil için kullandım biraz ama masaüstünde yavaşlıyor bazen, özellikle büyük kütüphanelerde. Zotero hafif ve hızlı, Linux'ta da sorunsuz. Eksisi arayüz biraz eski moda ama işlevsellikte ezer geçer. Tezini Zotero'yla yap, sonradan regret etmezsin.

29.03.2026 15:54 3 0

Cevap yazmak için giriş yapın

Hesabınızla giriş yaptıktan sonra bu soruya cevap ekleyebilirsiniz.

Giriş yap