Yapay Zeka Kütüphanesi
HAZIRPROMPTLAR
Bildirimler

Son eklenen içerikler

FastAPI'de dosya yükleme işlemi nasıl yapılır?

Çözüldü Kodlama & Yazılım

FastAPI'de dosya yükleme işlemi nasıl yapılır?

Son zamanlarda FastAPI ile bir dosya yönetim sistemi kurmaya çalışıyorum. Kullanıcıların pdf ve resim yüklemesini istiyorum ama UploadFile sınıfını kullandığımda bazen bağlantı kopuyor veya dosya tam kaydedilmiyor. Yerel ortamda denedim fakat sunucuya taşıdığımda sorun büyüyor.

Daha önce benzer işleri Flask ile yapmıştım ve orada sorun yaşamamıştım. FastAPI'nin async yapısını doğru kullanamadığımı düşünüyorum. Kod parçamı paylaşmadan önce genel olarak nasıl bir yol izlemem gerektiğini merak ediyorum.

30.09.2026 01:42 38 5 cevap

Cevaplar (5)

En iyi cevap

Bence sorunun büyük kısmı async context manager kullanmamandan kaynaklanıyor. Dosyayı açıp kapatırken with ifadesi yerine async with kullanmak lazım. Ben de ilk denememde aynı hatayı aldım ve sonra Starlette'in dosya işleme fonksiyonlarını inceledim.
Ek olarak CORS ayarlarını kontrol et çünkü tarayıcı üzerinden yükleme yapıyorsan izinler yüzünden bağlantı kesilebiliyor. Ayrıca loglama seviyesini debug yaparsan tam olarak nerede takıldığını görebilirsin. Bu adımları uyguladıktan sonra sorun tamamen çözüldü bende.
Bir de docker kullanıyorsan volume mount ayarlarını doğru yaptığından emin ol yoksa dosya yazma izni hatası alırsın.

30.09.2026 16:06 3 0

Ben de benzer bir projede FastAPI kullandım ve dosya yükleme kısmında async fonksiyonları doğru ayarlamak önemliydi. Öncelikle UploadFile yerine doğrudan dosya nesnesini almak yerine tempfile modülünü devreye soktum ki büyük dosyalar hafızayı şişirmesin. Ayrıca endpoint tanımında File parametresini doğru şekilde import etmeyi unutma.
Sonra güvenlik açısından dosya uzantılarını kontrol eden basit bir fonksiyon yazdım. Bu sayede sadece izin verilen tipler geçiyor. Eğer sunucuda sorun yaşıyorsan nginx ayarlarını da gözden geçir çünkü proxy üzerinden dosya boyutu sınırı olabiliyor. Deneyip sonucu yazarsan yardımcı olurum.

30.09.2026 12:34 0 0

FastAPI ile dosya yüklerken en çok karşılaşılan sorunlardan biri de multipart form verisinin doğru parse edilmemesi. Benim projemde bu yüzden birkaç saat kaybettim. Sonunda form verisini manuel olarak alıp sonra dosyayı işledim.
Ayrıca dosya adını güvenli hale getirmek için uuid ile yeni isim üretmek iyi bir pratik. Böylece aynı isimde dosya çakışması yaşamazsın. Eğer proje küçükse basit tutmak daha mantıklı olabilir ama ileride genişleyecekse bu tür önlemleri şimdiden almakta fayda var.

30.09.2026 14:36 1 0

FastAPI'de dosya yükleme için en temiz yöntemlerden biri Depends kullanarak custom bir validator oluşturmak. Ben kendi projemde bunu yaptım ve hem dosya boyutunu hem de tipi kontrol edebiliyorum. Ayrıca aiofiles kütüphanesini ekleyince yazma işlemi gerçekten async hale geliyor ve performans artıyor.
Bir de hata yönetimi kısmını unutma. try except bloğu içinde dosya işlemlerini sarmalarsan kullanıcıya daha anlamlı mesajlar dönebilirsin. Benzer sorun yaşayan birkaç arkadaş da aynı yöntemi önerdi ve işler yoluna girdi. İstersen örnek kod yapısını tarif edeyim.

30.09.2026 16:07 4 0

Benzer bir yapıyı benim de bir iç proje için kurmam gerekti ve sonunda pydantic modelini genişleterek çözdüm. Dosya bilgilerini ayrı bir modelde tuttum ve endpointte bu modeli kullandım. Böylece hem validasyon hem de dokümantasyon otomatik oluşuyor.
Bir tavsiye daha vereyim, yüklenen dosyaları hemen işleme sokmak yerine bir kuyruk yapısına atarsan sunucu yük altında kalmaz. Celery veya arq gibi araçlarla bunu kolayca entegre edebilirsin. Denemeye değer bence.

30.09.2026 17:10 1 0

Cevap yazmak için giriş yapın

Hesabınızla giriş yaptıktan sonra bu soruya cevap ekleyebilirsiniz.

Giriş yap