Yapay Zeka Kütüphanesi
HAZIRPROMPTLAR
Bildirimler

Son eklenen içerikler

Zotero ile araştırma notlarını ChatGPT'ye aktarmak mantıklı mı?

Çözüldü Eğitim & Akademik

Zotero ile araştırma notlarını ChatGPT'ye aktarmak mantıklı mı?

Yüksek lisans tezim için Zotero'da ciddi bir kaynak birikimim var, notlarımı ve alıntılarımı da oraya ekliyorum. Bir arkadaşım Zotero'daki notları dışa aktarıp ChatGPT'ye yapıştırarak literatür taraması özeti çıkardığını söyledi, ben de denemek istiyorum ama nasıl yapacağımı tam bilmiyorum.

Bir de şunu merak ediyorum, bu yöntemle çalışırken kaynakların karışıp yanlış atıf çıkma ihtimali var mı? Zotero'dan hangi formatta export alsam daha temiz bir sonuç verir? Deneyen biri varsa deneyimini paylaşırsa çok yardımcı olur, gerçekten zaman kazanmak istiyorum.

28.02.2026 18:55 169 5 cevap

Cevaplar (5)

En iyi cevap

Ben de yüksek lisans sürecindeyim ve Zotero'yu aktif kullanıyorum. ChatGPT'ye export atarken plain text formatı tercih ediyorum, fazla sembol olmadığı için ChatGPT'nin sindirimesi daha kolay oluyor.
Ama şunu da ekleyeyim, bu yöntemi sadece ön taslak için kullan. Danışmanın ya da jüri 'bu kaynak bunu mu diyor gerçekten?' diye sorduğunda kendin bilmen lazım, ChatGPT özeti seni kurtarmaz o anlarda 😅

28.02.2026 10:25 3 0

Bence en iyi yöntem Zotero'daki notlarını kendi kelimelerinle yazdıysanız ChatGPT'ye aktarmak. Sadece abstract'ları yapıştırmak yeterince verimli olmuyor benim deneyimimde. Ayrıca 'literatür boşluğu nerede?' diye sormak güzel sonuçlar veriyor, bunu hiç denedin mi?

28.02.2026 15:15 1 0

Ben tam olarak bunu yapıyorum aslında 😊 Zotero'dan CSV değil, RIS ya da BibTeX formatında export almanı öneririm. Sonra ChatGPT'ye yapıştırırken 'bu kaynakları kullanarak şu konuda özet çıkar' diye net bir görev verirsen oldukça işe yarıyor.
Yanlış atıf meselesine gelince, ChatGPT bazen kaynakları karıştırabiliyor. Bu yüzden çıktıyı mutlaka Zotero üzerinden kontrol et, körü körüne güvenme.

28.02.2026 19:03 3 0

Zotero + ChatGPT kombinasyonu literatür taramasında fena değil ama şunu söyleyeyim, çok fazla kaynak yapıştırırsan token limiti aşıyor ve sonuçlar giderek bozuluyor. Ben 15-20 kaynaklık gruplar halinde yüklüyorum, daha kontrollü oluyor.
Bir de notlarını dışa aktarırken 'notes' alanını da dahil etmeyi unutma. Kendi yazdığın notlar olunca ChatGPT çok daha anlamlı özetler çıkarıyor, soyut kaynak listesi vermekten daha verimli.

28.02.2026 20:32 0 0

Yanlış atıf konusu gerçekten ciddi bir risk, bizzat yaşadım 🔥 ChatGPT bazen iki farklı yazarın argümanını birbirine karıştırıp hem hatalı hem de güvenli görünen bir özet üretiyor. Tezde kullanacaksan her cümleyi orijinal kaynakla karşılaştırmak zorundasın.

28.02.2026 21:44 3 0

Cevap yazmak için giriş yapın

Hesabınızla giriş yaptıktan sonra bu soruya cevap ekleyebilirsiniz.

Giriş yap