Yapay Zeka Kütüphanesi
HAZIRPROMPTLAR
Bildirimler

Son eklenen içerikler

ChatGPT ile tez araştırması nasıl hızlandırılır?

Çözüldü Eğitim & Akademik

ChatGPT ile tez araştırması nasıl hızlandırılır?

Merhaba arkadaşlar, son sınıf öğrencisiyim ve tez konusum için tonla makale okumam gerekiyor ama vakit yok. ChatGPT'ye makaleleri yapıştırıp özetletmeye çalışıyorum ama bazen alakasız şeyler çıkıyor veya detay kaçıyor. Daha etkili bir yol var mı, mesela doğru şekilde sormak veya başka araçlarla birleştirmek gibi?

Özellikle literatür taraması kısmında takılıyorum, kaynakları gruplayıp karşılaştırmasını nasıl sağlarım? Birkaç örnek paylaşan olursa süper olur, yeni başladım bu işe ve panikledim biraz. 😅 Teşekkürler şimdiden.

26.03.2026 00:43 74 7 cevap

Cevaplar (7)

En iyi cevap

Aynen kardeşim, tez için ChatGPT olmadan yapamazdım. Ben şöyle yaptım: Önce Google Scholar'dan makaleleri indir, PDF'leri ChatGPT'ye yükle ama uzun olursa metni kopyala. 'Makalenin hipotezini, bulgularını ve sonuçlarını 200 kelimeye sığdır, anahtar kelimeleri de ekle' diye sor. Literatür için 'Bu alanda son 5 yıldaki trendleri özetle' diye genel bir tarama yaptırdım önce.
Sonra özetleri Excel'e aktarıp grupla, ChatGPT'ye geri verip 'Bu özetlerden tezim için boşlukları bul' dedim. Bir de Perplexity'yi dene, kaynak göstererek araştırma yapıyor daha güvenilir. Benim tezimde 50 makale taradım böyle, hoca bayıldı. 😊
Eğer konu spesifikse örnek makale linki at, ben sana demo yapayım.

26.03.2026 16:53 2 0

Tez araştırmasını hızlandırmak için ChatGPT'yi doğru beslemek lazım, ben yıllardır kullanıyorum. Makaleyi verirken bağlam ekle, 'Tezim şu konuda, bu makaleyi o açıdan özetle ve referans önerileri ver' diye. Karşılaştırmada 'Tablo formatında şu makalelerin metodlarını karşılaştır' iste, görsel olarak net oluyor.
Ek araç olarak Semantic Scholar'ı dene, oradan makaleleri çekip ChatGPT'ye ver. Benim deneyimimde bu kombinasyon vakti üçte birine indirdi. Eğer takılırsan örnek prompt... yok örnek cümle paylaşayım: 'Literatürdeki ana akımları ve eleştirileri sırala.' İşe yarıyor bayağı.

26.03.2026 07:17 4 0

Ya ben de tez yazarken aynı dertten muzdariptim, saatlerce makale okuyup not alıyordum. ChatGPT'ye direkt makaleyi kopyalayıp 'bu makalenin ana tezini ve metodunu özetle' diye sordum önce, ama senin dediğin gibi bazen saçmalıyordu. Sonra fark ettim ki, makaleyi parçalara bölüp önce özetletmek, sonra hepsini birleştirip karşılaştırmasını istemek daha iyi oluyor. Mesela 'bu üç makalenin ortak noktalarını ve farklarını listele' diye.
Bir de Zotero gibi bir araçla makaleleri organize et, oradan ChatGPT'ye aktarırken referansları da ekle. Ben öyle yaptım, literatür taramamı iki haftada bitirdim normalde bir ay sürerdi. Denersen haber ver nasıl gitti, bende de örnekler var istersen paylaşayım.

26.03.2026 12:27 3 0

Ben akademik araştırmada ChatGPT'yi şöyle entegre ettim: Her makaleyi üç aşamada işliyorum, önce hızlı tarama özeti, sonra metod eleştirisi, en son tezime uyumu. 'Bu makale benim şu hipotezimle ne kadar örtüşüyor' diye sorunca nokta atışı cevap veriyor. Gruplama için özetleri kopyalayıp 'Ortak temaları kategorize et ve boşlukları işaretle' emri veriyorum.
Notion veya Obsidian gibi not alma app'lerinde sakla, linklerle bağla. Benim literatür bölümü 30 sayfa oldu böyle, hoca kaynak zenginliğime şaşırdı. Dikkat et plagiarizme, her zaman kendi kelimelerinle yeniden yaz.

26.03.2026 12:55 3 0

Haha tez stresi hepimizi vuruyor, ben doktora adayıyım ve ChatGPT hayat kurtardı. Makaleleri özetletirken 'Türkçe özetle ama orijinal terimleri İngilizce bırak' dedim, karışıklık olmasın diye. Literatür taraması için 'Bu konudaki ana teorileri ve destekleyen çalışmaları grupla' diye sordum, kocaman bir şema çıkardı.
Başka bir numara: ChatGPT Plus alırsan PDF yükleyip direkt analiz ettir, süper pratik. Özetleri Quizlet'e flashcard yapıp ezberledim sınav için. Arkadaşım da aynı yöntemi kullandı, tezini erken bitirdi. Senin konun neyse söyle, spesifik öneri vereyim.

26.03.2026 17:15 3 0

Cevap yazmak için giriş yapın

Hesabınızla giriş yaptıktan sonra bu soruya cevap ekleyebilirsiniz.

Giriş yap