Yapay Zeka Kütüphanesi
HAZIRPROMPTLAR
Bildirimler

Son eklenen içerikler

DALL-E 3 ile bilimsel diyagram üretmek mümkün mü?

Çözüldü Eğitim & Akademik

DALL-E 3 ile bilimsel diyagram üretmek mümkün mü?

Üniversitede biyoloji okuyorum ve bir ödevim için hücre bölünmesi süreçlerini gösteren diyagramlar hazırlamam gerekiyor. Hoca elle çizim istemedi neyse ki ama 'özgün görsel' olmasını şart koştu, yani internetten kopyalayamıyorum.

DALL-E 3'e birkaç prompt yazdım ama sonuçlar ya çok soyut çıkıyor ya da etiketler tamamen saçma oluyor. 'Mitoz bölünme profaz evresi, bilimsel diyagram stili' falan yazdım ama verdiği görseller gerçek bir biyoloji kitabından ziyade sanatsal bir şeye daha çok benziyor. Bunu kullanan olan var mı? Doğru prompt nasıl yazılıyor yoksa başka bir araç mı denemem lazım?

12.03.2026 00:56 213 4 cevap

Cevaplar (4)

En iyi cevap

Aynı sorunu yaşadım geçen ay, sonunda şöyle bir yol buldum: DALL-E 3'ü sadece genel görsel çerçeve için kullandım, üzerine PowerPoint veya Keynote'ta etiket ve okları kendim ekledim. Böylece görsel kısmen özgün sayıldı.
Ama eğer hocanın gözü keskinse bu yöntemi önermem 😊 BioRender gerçekten çok iyi, öğrenci hesabıyla ücretsiz kullanabiliyorsun, bir bak derim.

12.03.2026 13:38 1 0

Biyoloji diyagramları için DALL-E 3 bence pek uygun değil açıkçası. Ben de geçen dönem benzer bir şey denedim, etiketler ya yanlış yerde çıkıyor ya da tamamen anlamsız harfler yazıyor.
Senin durumunda BioRender daha mantıklı olabilir, akademik kullanım için ücretsiz planı var ve zaten bilimsel diyagram üretmek için tasarlanmış. Prompt yazmaktan çok hazır şablonları düzenliyorsun.

12.03.2026 10:24 3 0

Dürüst söyleyeyim, görsel AI araçlarının hiçbiri şu an bilimsel diyagram için gerçek anlamda güvenilir değil. DALL-E 3, Midjourney, hepsi görsel olarak güzel üretiyor ama hücre bölünmesi gibi teknik bir şeyde kromazom sayısı, ok yönleri falan tutarsız çıkıyor.
BioRender veya Draw.io ile kendin yapsan daha kısa sürer ve yanlış bilgi riski sıfır olur. Hocan da muhtemelen 'özgün' derken AI görseli değil senin yaptığını kastediyor 🔥

12.03.2026 11:26 3 0

DALL-E 3'ün metin ve etiket konusundaki sorunu hâlâ tam çözülmedi, bilimsel diyagramlarda bu çok can sıkıcı oluyor 😅 Prompt'a 'flat design, labeled diagram, white background, scientific illustration' ekleyince biraz daha düzgün sonuç aldım ama yine de mükemmel değil.
Bir alternatif olarak Canva'nın bilimsel diyagram şablonlarına bakabilirsin, orada istediğin kadar düzenleyebiliyorsun ve hocanın 'özgün görsel' şartını da karşılar çünkü kendine özelleştiriyorsun.

12.03.2026 17:17 1 0

Cevap yazmak için giriş yapın

Hesabınızla giriş yaptıktan sonra bu soruya cevap ekleyebilirsiniz.

Giriş yap