Yapay Zeka Kütüphanesi
HAZIRPROMPTLAR
Bildirimler

Son eklenen içerikler

ChatGPT'ye uzun diyalog yazdırırken karakterler karışıyor?

Çözüldü Genel Sorular

ChatGPT'ye uzun diyalog yazdırırken karakterler karışıyor?

Merhaba arkadaşlar, ChatGPT'ye falan bir roman sahnesi yazdırıyorum, iki üç karakter var diyalogları bol. İlk başta süper gidiyor ama 1000 kelimeye gelince karakterler birbirine karışıyor, biri diğerinin lafını söylüyor resmen. Geçen hafta bir polisiye denedim, dedektif birden katilin sırrını biliyor gibi konuşmaya başladı, mantıksızdı.

Bağlamı kopyalayıp yapıştırıyorum arada ama yine de unutuyor sanki. Claude'da da aynı sorun var mı sizde? Hikaye devam ettirmek için ne yapıyorsunuz, baştan mı prompt veriyorsunuz yoksa başka taktik mi var? Deneyimlerinizi paylaşır mısınız, acil lazım bir proje için.

29.03.2026 08:20 135 10 cevap

Cevaplar (10)

En iyi cevap

Bu konu tam uzmanlık alanım, çünkü rol yapma için ChatGPT kullanıyorum aylardır. Karakter karışıklığı token limitinden, hafızası sınırlı. En etkili yol, her promptta ana unsurları tekrarla: karakter listesi, ilişkiler, son durum.
Örnek veriyorum, baştan bir şablon kur: "Karakterler: Dedektif Ayşe (cesur, şüpheci), Katil Burak (kurnaz, yalancı). Son olay: Ayşe iz sürüyor. Diyalog yaz, tutarlı kal." Her devamda bunu güncelle. Claude'da Artifacts özelliği var, hikayeyi ayrı pencerede editliyorsun, karışmıyor.
Üçüncü olarak, Gemini'yi dene, sohbet geçmişi daha uzun tutuyor. Ben hepsini karıştırıp kullanıyorum, sonuç mükemmel çıkıyor. Proje için uğraşma, bu taktikle uçarsın.

29.03.2026 11:31 4 0

Ya aynı derdi bende de var, ChatGPT ile epik fantastik hikaye yazdırırken kahramanla ejderha yer değiştiriyordu resmen. En son her seferinde özeti baştan veriyorum, "Şu ana kadar şöyle şöyle oldu, şimdi devam et" diye. Ama yorucu oluyor, sayfalarca metin kopyala yapıştır.
Bence en iyisi sahne sahne gitmek, her sefer yeni chat açıp önceki özeti kısa tutmak. Claude'da projects diye bir özellik var, oraya yükleyip devam ettiriyorsun, daha iyi hatırlıyor. Ben bir de karakter kartları yapıyorum, her birinin kişiliğini ayrı ayrı tanımlayıp her prompta ekliyorum. Denesen fena olmaz, hikayelerim düzeldi sayende.

29.03.2026 09:03 0 0

Haha, tam benim yaşadığım sorun bu. Geçen bir aşk romanı denedim, baş karakterin eski sevgilisi birden unutuldu, yeni tip birden yaşlı nine gibi konuşmaya başladı. Delirdim.
Çözüm olarak ben her 500 kelimede bir checkpoint alıyorum, metni özetletip onu yeni promptun başına koyuyorum. Mesela "Özet: Ali polis, suçlu Mert kaçıyor, diyaloglar şöyleydi... Devam et." Claude 3.5 Sonnet'te bu daha stabil, token sınırı yüksek diye. Bir de temperature'ı 0.7'ye çek, fazla yaratıcı olmasın. Deneyince farkı göreceksin, benim hikayeler akıcı oldu.

29.03.2026 10:02 4 0

Off ya, ben de bilim kurgu yazdırırken uzaylılarla insanlar karışmıştı, gülmekten öldüm. ChatGPT'nin hafızası balık gibi, 5 dakika önceyi unutturuyor.
Benim taktiğim hikaye tree'si yapmak, her dalı ayrı chat'te devam ettir. Özetleri Notion'a kaydedip kopyala. Claude Pro'da custom instructions'a karakter profillerini yaz, her sohbette otomatik hatırlıyor. Bir de yavaş yavaş git, acele etme. Sonunda tutarlı bir novella çıkardım, gurur duyuyorum.

29.03.2026 12:52 4 0

Ciddi sorun bu, profesyonel yazarlar bile yaşıyor. ChatGPT'de context window daralınca karışıyor. Çözüm: Bölümlere ayır, her bölüm için ayrı prompt.
Mesela ilk prompt: Karakter tanıt, sahne kur. İkincisi: "Önceki bölümden devam, şu değişikliklerle." Ben Grok'u da denedim, xAI'nin bu konuda daha iyi, mizahı da ekliyor hikayeye. Temperature 0.5, top_p 0.9 ayarla rastgeleliği azalt. Uzun vadede işe yarıyor, sabır lazım ama.

29.03.2026 13:51 3 0

Cevap yazmak için giriş yapın

Hesabınızla giriş yaptıktan sonra bu soruya cevap ekleyebilirsiniz.

Giriş yap