Yapay Zeka Kütüphanesi
HAZIRPROMPTLAR
Bildirimler

Son eklenen içerikler

Perplexity'de kaynak güvenilirliği nasıl kontrol edilir?

Çözüldü Genel Sorular

Perplexity'de kaynak güvenilirliği nasıl kontrol edilir?

Merhaba, Perplexity'yi geçen hafta fark ettim ve epey kullanmaya başladım. Normal Google aramasından çok daha hızlı cevap veriyor ama kafamı karıştıran şu: verdiği kaynakların ne kadarına güvenebilirim? Bazen altına küçük linkler koyuyor, bazen koymuyor bile. Birkaç kez tıkladım ama sayfa ya yoktu ya da tamamen farklı bir şeydi.

Araştırma ödevlerim için kullanmak istiyorum ama hoca kaynakları da istiyor. Perplexity'nin gösterdiği kaynakları doğrudan alıntı yapabilir miyim, yoksa her birini ayrıca doğrulamak mı gerekiyor? Bilen varsa paylaşırsa çok makbule geçer, biraz kafam karıştı açıkçası.

01.03.2026 07:50 207 4 cevap

Cevaplar (4)

En iyi cevap

Pro planına geçince biraz daha iyi kaynaklar geldiği söyleniyor ama ben ücretsiz kullanıyorum ve fark pek hissedilmiyor bence. Asıl mesele şu: Perplexity'de 'Academic' modunu denedin mi? Arama çubuğunun yanında seçenek var, oradan sadece akademik makaleleri tarıyor ve kaynaklar çok daha sağlam oluyor. Ödev için kesinlikle o modu aç, normal modla karşılaştırdığında farkı hemen görürsün 👌

01.03.2026 11:00 2 0

Perplexity'nin kaynakları her zaman %100 güvenilir değil ne yazık ki. Bazen gerçek bir makaleye link veriyor gibi görünüyor ama tıklayınca içerik o kadar alakasız ki insanın aklı duruyor. Özellikle akademik ödev için kullanacaksan kesinlikle her kaynağı tek tek açıp kontrol et.
Benim yöntemim şu: Perplexity'yi sadece 'bu konuda ne var?' diye keşif yapmak için kullanıyorum, sonra bulduğum kaynak isimlerini Google Scholar'da ayrıca arıyorum. Doğrudan alıntı için kullanmak riskli olur.

01.03.2026 08:12 1 0

Aynı soruyu ben de sormuştum bir ara 😅 Şunu söyleyeyim, Perplexity'nin sağ panelde gösterdiği kaynaklar gerçek ama bazen alıntı yaptığı kısım o kaynağın içinde olmayabiliyor. Yani kaynak var ama cümle o kaynaktan değil gibi bir durum oluyor.
Hoca kesinlikle anlar bu ayrımı. Ödev için öneririm: önce Perplexity'den konuya genel bak, sonra gösterdiği kaynakları elle aç ve gerçekten o bilgiyi içerip içermediğini gözle doğrula. Biraz zahmetli ama başka türlü çok riskli.

01.03.2026 09:46 3 0

Kaynakları tıklayınca 404 çıkması bilinen bir sorun, özellikle haber sitelerinden gelen linklerde oluyor çok. Perplexity aslında oldukça iyi bir araç ama ne yazık ki kaynak doğrulamasını sana bırakıyor.

01.03.2026 10:54 1 0

Cevap yazmak için giriş yapın

Hesabınızla giriş yaptıktan sonra bu soruya cevap ekleyebilirsiniz.

Giriş yap