Yapay Zeka Kütüphanesi
HAZIRPROMPTLAR
Bildirimler

Son eklenen içerikler

E-ticarette müşteri takibini nasıl kolaylaştırabilirim?

Çözüldü Pazarlama & Satış

E-ticarette müşteri takibini nasıl kolaylaştırabilirim?

Mağazamda son dönemde lead sayısı arttı ama çoğu kişiyle iletişimi sürdüremiyorum. Satın alma sonrası takip mesajlarını elle yazmak zaman alıyor ve bazı müşteriler unutuluyor. Bu yüzden satış dönüşümü istediğim gibi gitmiyor.

Küçük ölçekli bir işletme olarak basit ve uygun maliyetli bir sistem arıyorum. Özellikle e-posta ve sms üzerinden otomatik hatırlatmalar kurmak istiyorum ama nereden başlamam gerektiğini bilemiyorum. Deneyimi olanlar neler önerir?

31.05.2026 22:52 25 8 cevap

Cevaplar (8)

En iyi cevap

Küçük işletmelerde en çok işe yarayan yöntemlerden biri de sms ve e-postayı birlikte kullanmak. Sadece e-posta ile yetinince bazı müşteriler kaçırılabiliyor. Ben sms için ayrı bir servis bağladım ve önemli hatırlatmalar oradan gidiyor.
Bu kombinasyonla terk edilmiş sepet oranım yüzde yirmi civarı düştü. Tabii her şeyi aynı anda kurmak yerine önce bir kanalı oturt sonra diğerini ekle derim. Acele edince ayarlar karışabiliyor.
Ayrıca aylık olarak hangi mesajların daha çok dönüş aldığını kontrol etmeyi de ihmal etme.

01.06.2026 15:49 3 0

Ben de benzer bir sorun yaşadım geçen yıl. Müşteriler siteye girip çıkıyor ama geri dönmüyorlardı. Sonra basit bir otomasyon kurdum ve e-posta listemi düzenli beslemeye başladım. İlk başta açık oranları düşük çıktı ama birkaç denemeden sonra düzeldi.
Şimdi Klaviyo kullanıyorum ve segmentlere ayırarak kişiselleştirilmiş mesajlar gönderiyorum. Bu sayede terk edilmiş sepet hatırlatmaları otomatik gidiyor. Küçük işletmeler için başlangıçta ücretsiz planı bile yeterli oluyor bence.

31.05.2026 17:28 1 0

Satış sonrası takip mesajlarını otomatikleştirmek gerçekten fark yaratıyor. Ben kendi adıma ilk mesajı satın alma anından iki gün sonra gönderiyorum. İçinde teşekkür ve basit bir kullanım ipucu oluyor. Müşteriler genellikle olumlu cevap veriyor.
Daha sonra yedi gün içinde ikinci bir mesaj atıyorum ve yeni ürün önerileri ekliyorum. Bu sayede tekrar satın alma oranı da arttı. Önemli olan mesajların samimi durması yoksa insanlar silip atıyor.

01.06.2026 10:26 0 0

Benim için en işe yarayan şey müşteri segmentasyonu oldu. Herkese aynı mesajı göndermek yerine yaşa göre ya da önceki alışverişe göre ayırdım. Böylece mesajlar daha ilgili hale geldi ve cevap alma oranı yükseldi.
Tabii bunu yaparken araçların sunduğu şablonları da kullandım. Kendi yazdıklarım bazen fazla uzun kaçıyordu ama hazır örnekleri uyarlayınca daha temiz durdu. Zamanla kendi tarzımı da kattım.

01.06.2026 12:11 2 0

Müşteri verilerini düzenli temizlemek de önemli bir nokta. Eski ve geçersiz e-postalar listede kalınca açık oranları düşürüyor. Ben her ay bir temizlik yapıyorum ve aktif olmayanları çıkarıyorum.
Bunun yanında mesajların konusunu da sık sık değiştiriyorum. Aynı şeyleri tekrar edince insanlar ilgisini kaybediyor. Yeni ürün duyuruları ya da indirim fırsatları ekleyince etkileşim tekrar yükseliyor.

01.06.2026 13:25 2 0

Cevap yazmak için giriş yapın

Hesabınızla giriş yaptıktan sonra bu soruya cevap ekleyebilirsiniz.

Giriş yap